1. Εισαγωγή στα νανοϋλικά
– Τι είναι η νανοτεχνολογία και τα νανοϋλικά
– Ιστορική αναδρομή -Σύγχρονοι ορισμοί
– Διαφορές με μεγαλύτερα υλικά και πλεονεκτήματα των νανοϋλικών
– Πηγές νανοϋλικών
– Ταξινόμηση νανοϋλικών (με βάση (Ι) τη μορφολογία (ΙΙ) τη σύσταση (ΙΙΙ) το μέγεθος/διάσταση)
– Κύριες κατηγορίες νανοϋλικών άνθρακα (φουλερένια, νανοσωλήνες άνθρακα, γραφένιο, κβαντικές κουκίδες άνθρακα)
– Κύριες κατηγορίες μεταλλικών (μαγνητικών) νανοϋλικών
– Γενικοί τρόποι σύνθεσης και ιδιότητες κάθε κατηγορίας νανοϋλικών
– Τοξικότητα νανοϋλικών
– Συνοπτική περιγραφή εφαρμογών νανοϋλικών
2. Εφαρμογές στα Τρόφιμα
– Νανοτεχνολογία στον τομέα των τροφίμων
– Εφαρμογές νανοϋλικών στη γεωργία/κτηνοτροφία (μεταφορείς ουσιών, διαχείριση υδάτων, φωτοκατάλυση, αφαλάτωση, νανολιπάσματα, νανοφυτοφάρμακα, αντιμικροβιακά νανουλικά, νανοζιζανιοκτόνα, nanobarcode, βιοαισθητήρες, ηλεκτρονική μύτη)
– Εφαρμογές νανοϋλικών στην επεξεργασία τροφίμων (nanofoods, νανοενθυλάκωση, βελτίωση υφής, βελτίωση/διατήρηση αρώματος, βελτίωση/διατήρηση γεύσης, βελτίωση/διατήρηση θρεπτικής αξίας, συσκευασία τροφίμων, επιμήκυνση χρόνου ζωής τροφίμων, ενεργές συσκευασίας, έξυπνες συσκευασίες, ανίχνευση κινδύνων).