– Εισαγωγή στην αναλυτική χημεία. Επεξήγηση βασικών όρων και στάδια ανάπτυξης μεθόδων αναλυτικής χημείας.
– Σφάλματα στη χημική ανάλυση και στατιστική επεξεργασία για άρση σφαλμάτων και υπολογισμό των αποτελεσμάτων, επικύρωση αναλυτικής μεθόδου, υπολογισμός ορίων ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης, υπολογισμός ανακτήσεων.
– Δειγματοληψία. Σωστές πρακτικές κατά τη λήψη δειγμάτων π.χ. ποσότητα, υλικό, συστηματικά και τυχαία σφάλματα στη δειγματοληψία και τρόποι αποφυγής τους, μέθοδοι διατήρησης δειγμάτων που περιέχουν μέταλλα, οργανικούς ρύπους ή και γενετικό υλικό, παραδείγματα δειγματοληψίας σε αίμα, ούρα, τρίχες, τρόφιμα κ.ά.
– Τεχνικές προκατεργασίας δείγματος για παράδειγμα, σύντηξη, ξηρή τεφροποίηση, χρήση συλλιπασμάτων, λυοφιλίωση, διήθηση, διαπύδηση, φυγοκέντρηση, εκχύλιση soxhlet κ.ά.
– Πως προετοιμάζουμε σωστά το δείγμα μας για τα επόμενα βήματα, ποιο φίλτρο είναι κατάλληλο για κάθε δείγμα (επεξήγηση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων διαφορετικών φίλτρων π.χ. οξικής κυτταρίνης πολυτετραφθοροαιθυλένιο κλπ).
– Προετοιμασία του δείγματος/(μίκρο)εκχύλιση των αναλυτών.
– Χρήση τεχνικών όπως εκχύλιση στερεής φάσης, μικροεκχύλιση στερεής φάσης, εκχύλιση διασποράς προσροφητικού υλικού στο υπόστρωμα κ.ά. πριν την τελική ανάλυση.
– Γιατί χρειαζόμαστε κάθε τεχνική. Αρχές μεθόδου της εκάστοτε τεχνικής, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μεθόδου.
– Αναλυτική επίδειξη κάθε τεχνικής ανάλυσης, με ειδικά γυρισμένα γι’ αυτόν τον σκοπό, βίντεο.
– Εμπειρικά παραδείγματα για την εφαρμογή της εκάστοτε τεχνικής για ανάλυση δειγμάτων τροφίμων (όπως γάλα, αυγά, φρούτα, λαχανικά), βιολογικών υγρών (αίμα και ούρα), περιβαλλοντικών δειγμάτων κ.ά.
– Πρακτικές συμβουλές για την επιτυχή διεξαγωγή της εκάστοτε τεχνικής.