Επιμορφωτικό Online Σεμινάριο: Πολιτική και Βιοπολιτική Ιστορία της Ελλάδας, 1830-1930

Εγγραφές έως Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Έναρξη τμήματος 01/05/2024

Κόστος 110 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε 2 δόσεις των 55 ευρώ

Παρακολούθηση μέσω internet όποια ώρα και ημέρα θέλετε
με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων

Σεμινάριο-Πολιτική-και-Βιοπολιτική-Ιστορία-της-Ελλάδας,-1830-1930

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

A) ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ

– Ιστορικούς

– Εκπαιδευτικούς

– Σε οποιοδήποτε έχει ενδιαφέρον για την επιμόρφωση στον τομέα της Ιστορίας.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πώς εξελίσσεται η μοντέρνα διακυβέρνηση ανθρώπων και πραγμάτων, εμβίων και μη, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους στα 1830 ως την επέτειο των 100 ετών της ελληνικής ανεξαρτησίας; Τί σχέση έχει η πρόοδος της μοντέρνας διακυβέρνησης με την αύξηση του πληθυσμού και την εδαφική επέκταση του ελληνικού κράτους κατά τα πρώτα 100 χρόνια της ιστορίας του; Τί διαφορά έχει η διακυβέρνηση των Βαυαρών από τη διακυβέρνηση της εποχής του Κουμουνδούρου και του Τρικούπη; Πώς αντικαθίστανται ο καμεραλισμός και η polizeiwissenschaft από την πολιτική οικονομία και τον φιλελευθερισμό κατά το 19ο αιώνα; Πώς προσαρμόζεται η φιλελεύθερη τέχνη της διακυβέρνησης στη διεξαγωγή του πολέμου από τα 1912 κι έπειτα; Πώς συνδέονται μέχρι να αποκολληθούν η λογική του κρατικού συμφέροντος και η έγνοια των πολλών για επιβίωση στις αρχές του 20ου αιώνα;

Το σεμινάριο θέτει κι απαντά ερωτήματα όπως τα παραπάνω, φωτίζοντας για πρώτη φορά τη μεταμόρφωση της πολιτικής σε διαχείριση σωμάτων και ψυχών, ατόμων και πληθυσμού, βιολογικών αναγκών και κοινής γνώμης, σύμφωνα με τα πρότυπα των “πεπολιτισμένων χωρών της Δύσεως” από τα χρόνια του Καποδίστρια ως την τετραετία του Βενιζέλου όπου το μέγεθος του πληθυσμού ταυτοποιείται ως πρόβλημα για την οικονομία της αγοράς! Η ιστορία αυτή του εκσυγχρονισμού που φθάνει ως τις μέρες μας, περιέχει εκπλήξεις και γνώσεις μόνο για εκείνους κι εκείνες που κουράστηκαν από τις κυρίαρχες αφηγήσεις “θριάμβων και καταστροφών”. Περιέχει τα κλειδιά για την κατανόηση του παρόντος, της κρίσης του Έθνους-κράτους που βιώνουμε και της μεταμόρφωσης της εξαίρεσης σε κανόνα και υπόδειγμα διακυβέρνησης.

1. Εισαγωγή στην πολιτική και βιοπολιτική ιστορία της Ελλάδας, 1830-1930: από την Ελληνική Πολιτεία (1828-31) στη Β’ Ελληνική Δημοκρατία (1924-35).
2. Η διακυβέρνηση επί Καποδίστρια (1828-31).
3. Η διακυβέρνηση κατά την απόλυτη μοναρχία: από την άφιξη του Όθωνα (1833) στο κίνημα του 1843.
4. Η διακυβέρνηση επί συνταγματικής μοναρχίας: από το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου στην έξωση του Όθωνα (1862).
5. Η διακυβέρνηση επί βασιλευομένης δημοκρατίας: από την έλευση του νέου βασιλιά (1863) στο ρώσο-οθωμανικό πόλεμο (1878).
6. Η διακυβέρνηση επί βασιλευομένης δημοκρατίας: από την εδραίωση του δικομματισμού (1883) ως τον ελληνο-οθωμανικό πόλεμο (1897).
7. Η διακυβέρνηση επί βασιλευομένης δημοκρατίας: από την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (1898) ως το ξέσπασμα του πολέμου (1912).
8. Η διακυβέρνηση εν καιρώ πολέμου: από τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13) ως τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας (1919-22).
9. Η διακυβέρνηση μετά τον πόλεμο: από το κίνημα του 1922 στην τετραετία Βενιζέλου (1928-32).

Γ) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μπόνο…

Ο Γιάννης Μπόνος σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο ομώνυμο πανεπιστημιακό τμήμα της Κομοτηνής, τουρκικές και οθωμανικές σπουδές στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales των Παρισίων.
 
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε αγγλόφωνα ακαδημαϊκά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, με θέμα τη διακυβέρνηση των μη-ανταλλάξιμων κατοίκων στην ελληνική Θράκη κατά το μεσοπόλεμο.
 
Εκπονεί διδακτορική διατριβή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ εργάζεται ως μεταφραστής και διερμηνέας.

Δ) ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Εξ αποστάσεως μέσω internet με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων, μέσω πλατφόρμας εκπαίδευσης, όποια ώρα και ημέρα θέλετε. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο. 
 
Μπορείτε επίσης, να κατεβάσετε τις σημειώσεις του σεμιναρίου για να τις έχετε στο αρχείο σας.
 
Στο τέλος του σεμιναρίου θα διεξαχθεί ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών.
Πλήρης αλληλεπίδραση, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις απευθείας μέσω του μικροφώνου σας ή μέσω chat και ο εισηγητής σας απαντά.
 
*Μέγιστος χρόνος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου έως και 5 μήνες από την έναρξη του, μέσω των βιντεοσκοπημένων συνεδριών.

Ε) ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Για την εγγραφή, καταβάλετε την 1η δόση των 55 ευρώ. Στη συνέχεια ειδοποιήστε μας ότι βάλατε τα χρήματα στο info@semigo.gr ή στο (+30) 22310-51262.

Για τους τρόπους πληρωμής πατήστε εδώ.
 
Συνολικό κόστος: 110 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε δύο δόσεις των 55 ευρώ.

Ζ) ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Εννέα συνεδρίες, διάρκειας περίπου μιας ώρας η κάθε μια. Επιπλέον μία ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών διάρκειας δύο ωρών. Συνολική διάρκεια 11 ώρες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο όσο ταχύρρυθμα επιθυμείτε ή με πιο αργό ρυθμό, με μέγιστη χρονική διάρκεια παρακολούθησης τους πέντε μήνες από την έναρξη του.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.
Πατήστε υποβολή και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ