Επιμορφωτικό Online Σεμινάριο: Εγκληματολογία στην Τέχνη

Πολλές φορές άνθρωποι ανώτερης κοινωνικής τάξης και υπεράνω πάσης υποψίας εμπλέκονται σε σοβαρές ληστείες και ασχολούνται με το παράνομο εμπόριο αριστουργημάτων της τέχνης. Ωστόσο, πρόκειται για μια κατηγορία εγκλήματος αρκετά προβληματική, καθώς περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους εγκλημάτων. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι συχνά θεωρείται ως έγκλημα χωρίς θύματα, στην πραγματικότητα είναι αρκετά απειλητικό για τις τοπικές κοινότητες, την εθνική πολιτιστική κληρονομιά και την προσωπική και συλλογική ταυτότητα. Στο πλαίσιο αυτού του σεμιναρίου θα σκιαγραφήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας εγκλήματος και θα παρουσιάσουμε αντίστοιχα παραδείγματα.

Εγγραφές έως Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Έναρξη τμήματος 23/05/2024

Κόστος 150 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε 2 δόσεις των 75 ευρώ

Παρακολούθηση μέσω internet όποια ώρα και ημέρα θέλετε
με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

A) ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ

 • Απόφοιτους καλών τεχνών,
 • Καλλιτέχνες,
 • Ιστορικούς της τέχνης,
 • Αρχαιολόγους,
 • Αρχαιοφύλακες,
 • Συντηρητές έργων τέχνης,
 • Μουσειολόγους,
 • Άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με την Τέχνη και επιθυμούν να γνωρίσουν περισσότερα γι΄ αυτήν την αρκετά άγνωστη πτυχή της που αφορά στα εγκλήματα που γεννώνται γύρω από αυτήν.
 • Εγκληματολόγους που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα που αφορούν την κατηγορία των εγκλημάτων της Τέχνης.
 • Σε οποιοδήποτε έχει ενδιαφέρον για την επιμόρφωση στον τομέα της Εγκληματολογίας – Καλών Τεχνών.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Εγκληματολογία στην τέχνη
 2. Κλοπή έργων τέχνης
 3. Η αγορά της τέχνης
 4. Εγκλήματα της τέχνης σε περιόδους πολέμων και πολιτικών/θρησκευτικών αναταραχών
 5. Αρχαιοκαπηλία
 6. Πλαστογραφία και παραχάραξη των έργων τέχνης
 7. Βανδαλισμός έργων τέχνης
 8. Εγκλήματα του λευκού κολάρου
 9. Έρευνα, πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων της τέχνης
 10. Παραδείγματα εγκλημάτων της τέχνης (case studies)

Γ) ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Λίγα λόγια για τη Δέσποινα Μαρκάκη…

Η Δέσποινα Μαρκάκη κατάγεται από τα Χανιά. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 2014 με πτυχίο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Επίσης σπούδασε και Νομική στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 2013 εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, στον οποίο είναι μέλος μέχρι σήμερα. Το 2018 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος», με κατεύθυνση στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Το θέμα της διπλωματικής της εργασίας ήταν «Damnatio memoria. Η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας στην Κρήτη». Έχει εργαστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ως συμβασιούχος αρχαιολόγος. Από το 2021 είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο τμήμα Εγκληματολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα, με βασικό ερευνητικό αντικείμενο την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και την αρχαιοκαπηλία.

Δ) ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Εξ αποστάσεως μέσω internet με συνδυασμό βιντεοσκοπήσεων και σημειώσεων, μέσω πλατφόρμας εκπαίδευσης, όποια ώρα και ημέρα θέλετε. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο. 
 
Μπορείτε επίσης, να κατεβάσετε τις σημειώσεις του σεμιναρίου για να τις έχετε στο αρχείο σας.
 
Στο τέλος του σεμιναρίου θα διεξαχθεί ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών.
Πλήρης αλληλεπίδραση, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις απευθείας μέσω του μικροφώνου σας ή μέσω chat και ο εισηγητής σας απαντά.
 
*Μέγιστος χρόνος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου έως και 5 μήνες από την έναρξη του, μέσω των βιντεοσκοπημένων συνεδριών.

Ε) ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Για την εγγραφή, καταβάλετε την 1η δόση των 75 ευρώ. Στη συνέχεια ειδοποιήστε μας ότι βάλατε τα χρήματα στο info@semigo.gr ή στο (+30) 22310-51262.

Για τους τρόπους πληρωμής πατήστε εδώ.
 
Συνολικό κόστος: 150 ευρώ και διευκόλυνση καταβολής σε δύο δόσεις των 75 ευρώ.

Ζ) ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Δεκαπέντε βιντεοσκοπημένες συνεδρίες συνολικής διάρκειας δώδεκα ωρών και τριάντα λεπτών. Επιπλέον μία ζωντανή συνεδρία μέσω internet για επίλυση αποριών διάρκειας δύο ωρών. Συνολική διάρκεια 14 ώρες και 30 λεπτά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο όσο ταχύρρυθμα επιθυμείτε ή με πιο αργό ρυθμό, με μέγιστη χρονική διάρκεια παρακολούθησης τους πέντε μήνες από την έναρξη του.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.
Πατήστε υποβολή και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ